break

ONZE VLOOT

Onze vloot bestaat uit salonboot De Kampioen, Swaenenvecht en Zuylenburgh. Deze behoren tot de generatie salonboten, zoals ze in het begin van de vorige eeuw o.a. op de Vecht voeren. Ook varen we met sloep Mevrouw van Santen en sleper Lara.

Historie

Gemeenschappelijke kenmerken van deze salonboten zijn de tamelijk ranke bouw van de romp en een fraaie opbouw van doorgaans teakhout of mahonie. Een salonboot valt bovendien op door hun bijzonder lage diepgang en doorvaart- kruiphoogte.

In de volksmond noemde men de salonboot na verloop van tijd ‘notarisbootje’ of ook wel ‘doktersbootje’. Onder deze benamingen staan ze nu nog bij velen bekend. Zoals deze bijnamen doen vermoeden waren de eerste gebruikers, meestal ook de opdrachtgevers tot de bouw, leden van de gegoede burgerij. Zij bepaalden grotendeels zelf hoe ze hun salonboot lieten inrichten en afbouwen.

De notarissen, artsen en advocaten gebruikten hun salonboot aanvankelijk als een praktisch vervoermiddel op weg naar hun cliënten of patiënten. Maar al gauw kreeg de boot een tweede doel: ontspanning! Vooral in de weekeinden nodigde men familie, vrienden en relaties uit voor een pleziertochtje op de salonboot en toonde zo ‘en public’ – en letterlijk – zijn welvaart. De salonboten waren uitermate geschikt voor personenvervoer over de Friese meren, varen op de Vecht of door de Amsterdamse grachten.

Oorspronkelijk deden onze salonbootjes inderdaad dienst als notarisboot. De tijden zijn sindsdien wel veranderd, maar de charme van de salonboot is gebleven. En onze boten vervoeren weer mensen! We hopen nog veel gasten op onze schepen te mogen blijven begroeten!

ZIN IN EEN COMPLEET VERZORGD VAARARRANGEMENT?